LEE RANALDO w/ Sancho 003 Live @ Parnassos Literary Society, Mon 27/10

LEE RANALDO

w/ Sancho 003

Live @ Parnassos Literary Society

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Lee-Ranaldo-Poster-FOR-WEB

Το να αποκαλείς τον Lee Ranaldo απλά “μουσικό” και “κιθαρίστα”, αν και φαινομενικά περιγραφικό της ασχολίας του, είναι μάλλον εντελώς λανθασμένο. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος που όλοι γνωρίσαμε ως μέλος των Sonic Youth, και που συνέβαλλε μέσα από τις τάξεις αυτών στην εδραίωση του τι θεωρείται “εναλλακτική ροκ μουσική”, είναι μάλλον ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες ηχητικούς καλλιτέχνες. Βαρύγδουπη δήλωση; ‘Ίσως. Αλλά πως αλλιώς να συμπυκνώσεις την διαδρομή ενός καλλιτέχνη του οποίου η πορεία στην λαϊκή τέχνη της ποπ μουσικής μαρτυράει την χρήση της κιθάρας ως το αντίστοιχο ενός πινέλου και ενός καμβά, ως μια εξερεύνηση των δυνατοτήτων του οργάνου μέχρι τα όρια του; ‘Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι στο πάνθεον των καλλιτεχνών της κιθάρας, ο Lee Ranaldo αξίζει δικαιωματικά μια θέση. Επομένως, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά να τον υποδεχτούμε στην πρώτη ατομική εμφάνιση του στην Ελλάδα, σε μία ιδιαίτερη και ατμοσφαιρική συναυλία, στην οποία ο Lee θα ξεδιπλώσει και ερμηνεύσει τις ηχητικές συνθέσεις του μέσα από το πρίσμα της ακουστικής κιθάρας.

Ο Lee Mark Ranaldo, γηγενής των προαστίων της Νέας Υόρκης στο Long Island, αναδείχθηκε μέσα από τις μουσικές ζυμώσεις που τάραζαν την αμερικάνικη μεγαλούπολη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το κίνημα που ονομάστηκε Nο Wave συνέπαιρνε την υπόγεια καλλιτεχνική σκηνή και τόνιζε την μίξη εικαστικής τέχνης και μουσικής, την άρνηση της μελωδίας και της ρυθμικότητας της εκ των blues ορμώμενης ροκ μουσικής, και την αναζήτηση του θορύβου ως ηχητικό χαλί της τότε χρεοκοπημένης και διαλυμένης πόλης.

Ακολούθως, ο Lee Ranaldo γίνεται πρώιμο μέλος του συγκροτήματος του Glen Branca, ενός από τους κύριους εκφραστές του No Wave. Εκεί γνωρίζει τον νεαρό Thurston Moore και την καλλιτέχνη σύντροφό του Kim Gordon και σχηματίζουν τους Sonic Youth. Μέσω μιας σειράς πλέον πασίγνωστων δίσκων καθ’ όλη την δεκαετία του ’80 και του ’90 (‘”Bad Moon Rising”, “EVOL”, “Sister”, “Daydream Nation”, “Goo” κ.α.), οι Sonic Youth καθορίζουν και ουσιαστικά ανακαλύπτουν την εναλλακτική ροκ μουσική, λειτουργώντας ως πηγή έμπνευσης για όλα σχεδόν τα συγκροτήματα του είδους.

Έξω από τα πλαίσια των Sonic Youth, ο Lee έβρισκε τον χρόνο να αποκαλύπτει και τις πειραματικές του μουσικές ανησυχίες: κυκλοφορεί τον πρώτο του σόλο δίσκο το 1987 (“From Here To Infinity”, SST Records) και συνεχίζει τις προσωπικές δουλειές, τις εφήμερες συνεργασίες με διάφορα σχήματα και την παραγωγή άλλων συγκροτημάτων καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας του με τους Sonic Youth.

Lee Ranaldo by Lance Bangs 111512

Με την διακοπή, οριστική ή μη, των Sonic Youth το 2011, ο Lee επιστρέφει στις προσωπικές δουλειές με τον δίσκο “Between The Times And The Tides “(2012, Matador). Με συνθέσεις που είδαν το φως αρχικώς μέσω της ακουστικής κιθάρας, η μεταφορά τους σε περιβάλλον συγκροτήματος με την βοήθεια εκλεκτών συνεργατών έχει ως αποτέλεσμα έναν δίσκο όπου η μελωδία και τα pop rock ακούσματα παίρνουν την πρωτοπορία από τις πειραματικές αναζητήσεις, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι οι τελευταίες λείπουν (πχ, τα εναλλακτικά κουρδίσματα κιθάρας από τις ημέρες των Sonic Youth είναι πανταχού παρόντα!).

Ακολουθεί το περσινό “Last Night On Earth” (2013, Matador), όπου με την βοήθεια συγκροτήματος (Lee Ranaldo And The Dust) και παλιόφιλων (ο Steve Shelley των Sonic Youth στα τύμπανα), επιτυγχάνεται μία τέλεια μίξη των pop μελωδιών του Between The Times… και των κιθαριστικών εξάρσεων που σηματοδοτούν όλη την καλλιτεχνική πορεία του Lee.

Μετά τις περιοδείες αυστηρής προώθησης των δυο προαναφερόμενων δίσκων, ο Lee Ranaldo μας επισκέπτεται σε μια μοναδική ακουστική συναυλία, η οποία θα επιτρέψει να δούμε το πως ξεκίνησαν αυτές οι συνθέσεις μέσα από το μυαλό του καλλιτέχνη, καθώς και να ξεδιπλωθεί το ταλέντο ενός από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της ροκ μουσικής στην ακουστική κιθάρα. Σε συνδυασμό με τον χώρο της Λέσχης Παρνασσού, οι βάσεις έχουν τεθεί για μια ατμοσφαιρική και ανεπανάληπτη μουσική μυσταγωγία!

sancho-003-2

Την συναυλία θα ανοίξουν οι Sancho 003, το ντουέτο των Φώτη Σιώτα (βιολί, πλήκτρα, φωνή) και Κώστα Παντελή (κιθάρες) που ζυμώθηκε μέσα από την παρουσία τους σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της εγχώριας σκηνής (Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Επισκέπτες, Σωκράτης Μάλαμας για να αναφέρουμε μόνο μερικούς).

Με δύο δίσκους στο ενεργητικό τους, το “We Buy Gold “(2009, Quetempo) και το “Μuzga” (2012, Ιnner Ear), οι Sancho 003 παντρεύουν ηλεκτρονική και ακουστική μουσική καταλήγοντας σε κινηματογραφικά ηχοτόπια με ρίζες στην post rock και στο avant guarde, χωρίς να εξαιρούνται και οι επιρροές από την jazz και την ελληνική λαϊκή παράδοση. ‘Ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό σχήμα με ιστορία και εμπειρία που θα μας προϊδεάσει τέλεια για την κυρίως εμφάνιση του Lee Ranaldo.

LEE RANALDO w/ Sancho 003

http://www.lsparnas.gr/

Διεύθυνση: Πλατεία Ἁγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210.3221917, 210.3225310

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου

Πόρτες: 20:00
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΟΙ ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ (21:00) ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ (22:45) ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ! ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΑΣ.

Προπώληση: 17 ευρώ

Είσοδος: 20 ευρώ

Κάθε εισιτήριο αντιστοιχεί σε θέση καθήμενου, μη αριθμημένη

Σημεία προπώλησης: Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, ΙΑΝΟΣ, Reload Stores

Ηλεκτρονική προπώληση:http://www.viva.gr/tickets/music/lee-ranaldo/

Facebook Event:https://www.facebook.com/events/766863320036838/

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: www.artefiasco.com

Lee Ranaldo Links:
http://www.leeranaldo.com
https://www.facebook.com/leeranaldoandthedust
https://twitter.com/leeranaldo

Sancho 003 Links:
http://sancho003.blogspot.com
https://www.facebook.com/Sancho003

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
www.allaboutmusic.gr
www.elculture.gr
www.indiegroundradio.com
www.mic.gr
www.mixtape.gr
popaganda.gr
www.postwave.gr