Φένια Παπαδόδημα «Photini’s Delos»@Ιανός,Fri 18/10

1feniaΦένια Παπαδόδημα

«Photini’s Delos»

 

Παρουσίαση νέας δισκογραφικής δουλειάς

«Ιανός»

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου

 

Ο κύκλος που ξεκίνησε η πολυτάλαντη Φένια Παπαδόδημα με το «Delos’ project» πριν κάποια χρόνια στο Παρίσι, όπου έγραψε τα περισσότερα τραγούδια, συνεχίστηκε στην Άνδρο, όπου έγινε η ηχογράφησή τους, πέρασε από διάφορες μουσικές σκηνές στην Αθήνα για ν’ ακουστούν και να «ζυμωθούν» μαζί με το κοινό, ολοκληρώνεται με την κυκλοφορία της δισκογραφικής της δουλειάς «Photini’ s Delos» και την πρώτη επίσημη παρουσίασή της στον Ιανό την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

 

Η Φένια Παπαδόδημα εμπνεύστηκε το «Photini’s Delos» από τα μουσικά τοπία της Ανατολής και της Δύσης. Τα έντονα αρώματα της Ανατολής αναδεικνύονται μέσα από την πρόσμειξή τους με το συναίσθημα των αφρικάνικων μπλουζ, του γκόσπελ και του afrobeat. Στοιχεία αφρικάνικης, ινδικής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής συνοδεύουν αρμονικά αγγλικούς, γαλλικούς και ελληνικούς στίχους.

Στίχοι που  μιλούν για τη δύναμη που έρχεται μερικές φορές και μας σπρώχνει ν’ αλλάξουμε, να ξαναγεννηθούμε, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό. Που μιλούν για συναντήσεις που συμβαίνουν σ’ ένα χρόνο διαφορετικό. Αυτόν τον χρόνο που βιώνουμε σε περιόδους επώδυνες, όπου στην κυριολεξία μεταμορφωνόμαστε, όπως η πεταλούδα  που βγαίνει από το κουκούλι.

 

Όπως όμορφα περιγράφει η Φένια Παπαδόδημα*:

 

” Μερικές φορές ο ουρανός βρέχει μουσική…βρέχει για να γίνουν λέξεις, ποιήματα, τραγούδια, όλες οι συναντήσεις που άλλαξαν τη ζωή μας για πάντα. Για να φανερωθεί το φως που τόσα χρόνια δούλευε μέσα μας το σκοτάδι. Σαν τη Δήλο που αναδύθηκε σε μια νύχτα. Γι’ αυτό βρέχει μουσική. Ας βρέξει!”

 

Τη μουσική σκηνοθεσία – ενορχήστρωση των τραγουδιών υπογράφει ο Γιώργος Παλαμιώτης.

Οι  έξι μουσικοί που συναντά η Φένια στη σκηνή του Ιανού και ταξιδεύει μαζί τους σε ολόκληρο τον κόσμο είναι οι :

 

Γιώργος Παλαμιώτης – ηλεκτρική κιθάρα

Yoel Sotto – ηλεκτρικό μπάσο

Demian Gomez – τύμπανα

Σέργιος Χρυσοβιτσάνος – βιολί

Γιώργος Παππάς – ούτι

Carlos Menedez – κρουστά

Ειρήνη Τριανταφυλλίδη – λαούτο, φωνητικά.

 

guests:

Λάμπρος Φιλίππου – φωνή

Ντάνα Παπαχρήστου – πιάνο

 

Είσοδος: 10€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.

Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από το ianos.gr/radio

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας:      Ντάνα Παπαχρήστου (6970998635)

 

 

 

Διεύθυνση ιστότοπου: http://www.delosproject.com/

 

Ακρόαση :      http://www.delosproject.com/listen.html

 

 

*Ολόκληρο το κείμενο της Φένιας Παπαδόδημα:

 

«Μερικές φορές ο ουρανός βρέχει μουσική.

 

Κι όποιος τυχερός πάρει τότε το όργανο του κι αρχίσει να γρατζουνάει, εκπλήσσεται από τη μουσική που νομίζει πως γεννούν τα χέρια του. Δεν έχει καταλάβει ότι απλά βρέχει μουσική.

 

Βρέχει τα αγαπημένα παραδοσιακά ακούσματα μας, βρέχει τις απίθανες διαδρομές που χάραξε μέσα μας ο τροχός της τζαζ, βρέχει desert blues, βρέχει κλαρίνο, βρέχει τους ρυθμούς της αφρικής, βρέχει τη σαγήνη της ινδίας, βρέχει..! Rokia Traore, Sheila Chandra, Μαρία Παπαγκίκα, Chet Baker, Bill Frisel, Harold Bud, Trilok Gurtu, Ravi Shankar. Όλα όσα αγαπήσαμε.

 

Έτσι, γιατί ένα λαούτο  έτυχε ν’αποκοιμηθεί και να ονειρευτεί  τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας στην έρημο, και μια ηπειρώτικη μελωδία μεταμορφώθηκε σε ύμνο καρδιάς, και κάποιος άκουσε τα δέντρα να μιλούν και του φάνηκε πως ένας άγγελος του πρόσφερε τσάι,  γι’ αυτό βρέχει μουσική.

Κι όχι μόνο γι αυτό. Βρέχει για να γίνουν λέξεις, ποιήματα, τραγούδια, όλες οι συναντήσεις που άλλαξαν τη ζωή μας για πάντα. Για να φανερωθεί το φως που τόσα χρόνια δούλευε μέσα μας το σκοτάδι.  Σαν τη Δήλο που αναδύθηκε σε μια νύχτα.

 

Γι αυτό βρέχει μουσική.

 

Ας βρέξει!»